De body type – body mass index toelichting

[Concept tekst]

Vanuit een gezondheidsperspectief zijn we allemaal welbekend met de Body Mass Index of BMI. Het is een manier om de verhouding tussen je lengte en je gewicht uit te drukken en de BMI wordt uitgerekend door je gewicht in kilogrammen te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Op basis daarvan zijn grenzen gemarkeerd die lopen van (ernstig) ondergewicht via normaal gewicht naar (ernstig) overgewicht.

Maar de BMI houdt geen rekening met ons lichaamstype! We zijn niet alleen maar gewicht en lengte en de mate van onder-, normaal of overgewicht wordt ook bepaald door de verhouding tussen onze spiermassa en ons vetgehalte. Zo kan het zijn dat je een zeer sportief type bent, brede borstkas, smalle taille, six-pack en een imposante schouderpartij. Veel spiermassa dus en weinig vet. Op de BMI-schaal zou je in dat geval zomaar eens in de categorie overgewicht vallen terwijl je gewicht eigenlijk normaal is voor je lichaamstype.

Voor het meten van spiermassa en vetgehalte moet je al snel een specialist raadplegen en dat is weliswaar het meest nauwkeurig om in combinatie met je BMI het gezondheidsrisico te bepalen, maar het is ook omslachtig. Gelukkig is er nu een manier om je BMI te corrigeren voor lichaamstype: de Body Type – Body Mass Index. Door rekening te houden met jouw positie in de driehoek endomorf (de appel/peer), ectomorf (de plank) en mesomorf (de zandloper) gaat je lichaamstype meetellen om een meer realistische BMI te bepalen.

Pak er dus maar een meetlint bij! Samen met je gewicht en je lengte gaan we bekijken welke correctie er op je BMI moet worden uitgevoerd: naar boven, gelijk of naar beneden. Je kunt het beste iemand vragen om je te helpen bij het opmeten van je lichaamsmaten. Het gaat om je borstwijdte, je taille en je heupwijdte:

Gewicht (in kilogrammen)
Bepaal je gewicht op een weegschaal in tienden van een kilo.

Lengte (in meters)
Dat is in ieder geval een waarde die we meestal wel van onszelf weten.

Borstwijdte (in centimeters)
Deze meet je horizontaal onder je oksels en boven je borstkas. Het is dus niet je cupmaat!

Taille (in centimeters)
Laat het meetlint horizontaal over je navel lopen. Je mag gerust je buik inhouden als je kunt.

Heupwijdte (in centimeters)
Deze meet je horizontaal over het breedst van je heupen.

Klik hierna op de link hieronder en vul deze vijf waardes samen met je leeftijd in. Jouw scores worden vervolgens in een overzichtelijk plaatje in PDF getoond. Nu kun je zien wat een meer realistische waarde is van je BMI in relatie tot je lengte én je lichaamstype. Je zult zien dat vooral het gewicht rond je taille van invloed is op je werkelijke BMI. 

Let op! Of je qua lichaam meer op een appel, peer, plank of zandloper lijkt is een hele goede indicatie van je spiermassa en je vetgehalte. De BT-BMI kan je helpen je meer bewust te worden van het gezondheidsrisico dat je loopt. De BT-BMI waarschuwt je als het ware dat je je niet te snel rijk moet rekenen met de BMI alleen. Als je echter kampt met chronisch onder- of overgewicht is het in alle gevallen raadzaam een dokter of specialist te raadplegen. 

[Concept tekst]

Ga terug naar de body type – body mass index pagina