Hoofdstuk 3 | Stennis met kennis

Samenvatting

We worden overspoeld door kennis, elke dag weer. Tegelijkertijd lijden we aan ernstige verwerkingsbeperking. Deze Kennisparadox leidt tot het chronisch herhalen van dezelfde fouten en de Halveringswet van Bartjes. Toch kunnen we kennis blijvend laten beklijven: we zullen selectief moeten zijn en we zullen moeten oefenen-oefenen-oefenen en herhalen-herhalen-herhalen.

Filmpje kijken?

Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:

3.1 DE INFORMATIEPOMP

De informatiepomp perst dagelijks een welhaast onstilbare hoeveelheid kennis je zintuigen binnen. Toch kun je daar zelf controle over krijgen: steek er gewoon een plug in.

3.2 DE VERWERKINGSBEPERKING

Ons vermogen om informatie te verwerken is beperkt. Deze verwerkingsbeperking is cognitief bepaald; ze ligt verankerd in ons brein. Daar kunnen we handig gebruik van maken.

3.3 DE HALVERINGSWET VAN BARTJES

Binnen een paar dagen na een inspirerende presentatie, training of workshop vallen we alweer terug in sleur en routine. Dat komt omdat we niet herhalen-herhalen-herhalen en niet oefenen-oefenen-oefenen.

3.4 HET MYSTERIE VAN DE VERLOREN KENNIS

De oplossing van alle problemen en het antwoord op elk soort vraag zit allang tussen de oren van de medewerker. Buig je simpelweg over de werkvloer en vraag het.

3.5 ZO BLIJFT HET HANGEN

Om onze boodschap blijvend te laten beklijven is meer nodig dan een beetje entertainment. Met alleen het kortetermijngeheugen gaan we kennisoorlog niet winnen.