Hoofdstuk 1 | Eerst uitzoomen, dan pas inzoomen

Samenvatting

Als we de Kennisparadox – dat we op papier blijkbaar veel slimmer zijn dan in werkelijkheid – willen doorgronden, zullen we eerst flink afstand moeten nemen. Wie zijn we? Waar staan we? Wat willen we en waarom? Ga mee op reis van het universum naar jouw fijne brein. Ontdek dat we allemaal van sterrenstof zijn gemaakt, dat wij primaten omringd zijn door chaos en onverschilligheid en ons daarom verschuilen in onze eigen Kleine Groep. Onze bescheiden plek in het universum begrijpen is de eerste stap naar onszelf en onze kennisoverdosis begrijpen.

Filmpje kijken?

Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:

1.1 VAN UNIVERSUM NAAR STERRENSTELSEL

Van big bang tot jouw dagelijkse boterham, dat is een hele reis. Wat als we maar één werkweek hebben om het universum te creëren, wanneer kom jij dan aan de beurt?

1.2 VAN ZONNESTELSEL NAAR PLANEET

Er is heel wat voor nodig geweest om jou hier op deze aarde te zetten. De oerknal, miljarden jaren evolutie en een heleboel toeval. Dat zit allemaal in de hersens waarmee je werkt.

1.3 DE WERELD OM ONS HEEN: CHAOS EN TOEVAL

De orde en de structuur om ons heen zijn chaos in vermomming en ons eigen bestaan is het resultaat van toeval en selectie. Hoe we daarmee omgaan, definieert ons.

 1.4 VAN GROTE GROEP NAAR KLEINE GROEP

Als het gaat om menselijke samenwerking zijn alle groepen klein. In de Kleine Groep gebeurt alles; daar kennen we iedereen en daar is het veilig en vertrouwd.

1.5 EN DAAR BEN JIJ MET JE FIJNE BREIN

Het universum draait niet om onze planeet, maar alles draait wel om onze hersenen. Onze intuïtie geeft ons de illusie van controle en sturing, maar onze nieuwsgierigheid dwingt ons het brein te doorgronden.