Hoofdstuk 6 | Serieus: ga serieel doen

Samenvatting

Steeds meer onderzoek bevestigt de verwerkingsbeperking van ons oerbrein en toch blijven we hardnekkig alles tegelijk doen. Relax, jij kunt beter weten! Laat alles uit je handen vallen en doe nog maar één ding tegelijk, de rest komt later wel. Heus, het mag en het kan; de apostelen op je feestje helpen je graag een handje. Hoe dan ook: stop met stuwen en ga serieus serieel doen!

Filmpje kijken?

Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:

6.1 EÉN DING TEGELIJK IS MEER DAN GENOEG

Dat vrouwen beter zijn in multitasken is een hardnekkige mythe; we zijn er allemaal waardeloos in. Alles tegelijk willen doen is aantoonbaar slecht voor mens, groep en organisatie.

6.2 DE CRUX VAN DE CRISIS

Als individu heb je geen invloed op een mondiale ramp, maar de fundamentele oorzaken zijn gelijk aan die van jouw lokale crisis. Met dat besef leg je de basis van je eigen ingrijpen.

6.3 HELP, MIJN DIRECTEUR BEGRIJPT MIJ!

Jouw Kleine Groep is niet noodzakelijkerwijs de belevingswereld van anderen. Verplaats je in je doelgroep voordat je de troepen gaat toespreken.

6.4 EEN APOSTEL OP JE FEESTJE

Of het nou gaat om de loyaliteit van personeel of klanten, het scoren van een zeven of een acht is niet genoeg. Je zult hoger moeten mikken.

 6.5 STOPPEN MET STUWEN

De werkvloer is het brein van de organisatie: alle antwoorden liggen daar voor het oprapen. Toch geven managers liever een PowerPointmonoloog met hun eigen ideeën.