Toelichting op de vier stappen:
1. De Balanstest. Deze test bestaat uit een serie uitdagende open vragen. Als referentiekader gebruik ik een nominale werkweek van veertig uur, dus ‘gewoon’ gebaseerd op de geijkte werkweek van maandag tot en met vrijdag van negen tot vijf. Maar ook als je parttime werkt of zelfstandig ondernemer bent, kun je de test doen. Met de balanstest bekijken we de impact van je werk op je privéleven. Hoeveel tijd besteed je aan je werk? Hoeveel tijd blijft er over om iets anders te doen? Dringt je werk steeds meer door in de avonden, weekenden en vakanties? Wat vindt je omgeving daarvan? Maar het bepalen van de (on)balans alleen is niet voldoende. Want het zegt nog niets over de hoeveelheid stress die je ervan ondervindt.
De uitslag van de balanstest is een cijfer tussen 0 en 10. Dit noemen we je balansniveau. Hoe hoger je scoort, hoe hoger de onbalans, dus hoe slechter het is gesteld met jouw werk-privébalans.
2. De Stresstest. In deze test geef ik je een serie uitdagende stellingen waar je het in gradaties mee eens of oneens kunt zijn. Het behandelt de meeste facetten van stress en stressbeleving en het daagt je uit om eens kritisch na te denken over jezelf en je welbevinden op het werk. Heb je voortdurend gevoelens van onrust, gejaagdheid en rusteloosheid? Ontbreekt het je aan overzicht, inzicht en uitzicht? Voel je je schuldig als je te laat komt of eerder weggaat? Moet je van jezelf altijd en overal bereikbaar zijn? Lig je wakker van je werk? Sta je altijd voor iedereen klaar? De stresstest staat op bijzondere wijze in relatie tot de balanstest; het is een Siamese tweeling. Alleen in samenhang hebben ze waarde.
De uitslag van de stresstest is ook een cijfer tussen 0 en 10. Dit noemen we je stressniveau. Hoe hoger je scoort, hoe meer last je hebt van stress als gevolg van jouw onbalans tussen werk en privé.
3. De Workaholic Score. Alleen de combinatie van je (on)balans en je stressniveau zegt wat over de kwaliteit van jouw persoonlijke situatie ten aanzien van werk en privé. Alles draait uiteindelijk om de nadelige effecten die jij ondervindt van langdurige blootstelling aan stress. Een zekere mate van onbalans zegt op zichzelf niet zo veel. Je kunt een relatief chaotisch leven leiden, onregelmatige uren draaien waarbij je werk naadloos in avonden, weekenden en vakanties overloopt, maar zolang je daar geen stress van hebt (en je omgeving het van je accepteert), is er weinig aan de hand. Anders wordt het als je bij de minste of geringste onbalans al hevig begint te stressen. Dan zul je er wat aan moeten doen, want te veel stress over een te lange periode is ongezond. Het zal duidelijk zijn dat ieder uniek individu op geheel eigen wijze omgaat met de privé-werkbalans. De Workaholic Score bepaalt de relatie tussen jouw (on)balans en jouw stressniveau. Via een simpele formule leg ik dit verband uit en met de uitkomst van deze combinatiescore gaan we nog één stap verder. Want we willen natuurlijk wel weten hoe bevingsbestendig we zijn.
De Workaholic Score wordt ook uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 10, maar is het resultaat van een slimme mix van jouw (on)balans en je stressniveau, waardoor het effect van het één op het ander maximaal tot uitdrukking komt.
4. De Persoonlijke Schaal van Richter. De Workaholic Score zegt iets over jouw bevingsbestendigheid: wat zijn de gevolgen van jouw (on)balans op je stressniveau? Hoe stevig staat jouw Persoonlijke Huis op zijn fundamenten? Hoe groot is het instortingsgevaar? Hoeveel kun je op de langere termijn hebben? We gebruiken een aangepaste Schaal van Richter om dat duidelijk te maken. Deze schaal is logaritmisch, wat wil zeggen dat elke stap hoger op de ladder tien keer zo zwaar (zo erg) is als de vorige. Jouw Workaholic Score volgt dezelfde weg: elk puntje meer op de schaal weegt tien keer zo zwaar, maakt het tien keer zo erg. Hoe hoger je komt, hoe ernstiger je workaholisme is. Hoe hoger je scoort, hoe sneller je het instortingspunt nadert, hoe gevaarlijker het wordt.