Het Kenniskermiskwadrant – Toelichting

Ook jij wordt overspoeld door kennis, elke dag weer. Informatiesurvival is geen sinecure en het is best lastig om het uitzicht, inzicht en overzicht te behouden. Deze test geeft je een driedimensionaal beeld van waar je staat in je eigen survivalkwadrant.

Het Kenniskermiskwadrant© geeft jou een beeld in drie dimensies van hoe jij zelf met kennis en informatie omgaat. De drie dimensies zijn:

1. Belangrijkheid
2. Invloed / grip
3. Gevolgen / impact

Stap 1 | Eerst zet je de informatiemedia in volgorde van belangrijkheid: de belangrijkste zet je op 1 en de minst belangrijke op 10. Hoe belangrijker ze voor je zijn betekent ook hoe meer gebruik je er van maakt.

Voorbeeld: 5 – 9 – 1 – 7 – 4 – 6 – 8 – 2 – 3 – 10

Stap 2 | Vervolgens geef je elk medium een rapportcijfer voor de invloed respectievelijk de grip die je hebt op het gebruik ervan (hoe hoger het cijfer hoe meer invloed en grip je hebt op je eigen gebruik van dit medium, dus hoe meer je het zelf kunt beïnvloeden).

Voorbeeld: 9 – 7 – 7 – 7 – 6 – 8 – 8 – 8 – 6 – 8

Stap 3 | Tot slot geef je elk medium een rapportcijfer voor de gevolgen respectievelijk de impact die het heeft in je dagelijkse leven (hoe lager het cijfer hoe zwaarder de gevolgen en hoe negatiever de impact, dus hoe meer stress je ervan hebt).

Voorbeeld: 9 – 5 – 8 – 8 – 8 – 7 – 7 – 7 – 5 – 10

Samen met de top tien worden deze gegevens uiteindelijk gecombineerd weergegeven in één statusoverzicht met vier kwadranten: koesteren, bewaken, verminderen of ingrijpen. Je ziet dus in één oogopslag of, hoe en waar je actie moet nemen om rust en ruimte te creëren. Wel zo handig.

Het eindresultaat kun je als PDF-plaatje printen en opslaan.

Ook zo benieuwd naar je eigen scores? Dan zou ik zeggen: Zet jezelf in het Kenniskermiskwadrant!

Wil je meer uitleg over de tien informatiemedia? Klik hier!